Grécko: Podľa posledného prieskumu má ľavicová SYRIZA šesťpercentný náskok

01.06.2012 Celý región

Atény 1. júna (TASR) - Grécka ľavicová strana SYRIZA, ktorá je proti medzinárodnej pomoci spojenej s balíčkom úsporných opatrení, získala v poslednom prieskume šesťpercentný náskok.

Keby sa voľby v Grécku konali teraz, Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA) by získala 31,5 percenta hlasov, vyplynulo z dnes zverejneného prieskumu Public Issue/Kathimerini. Výsledky výskumu sprostredkovala agentúra Reuters.

Konzervatívna strana Nová demokracia (ND), ktorá je stúpencom zahraničnej finančnej pomoci a úsporných opatrení, by dostala 26,5 percenta hlasov gréckych voličov.

Závery prieskumu sú v rozpore s väčšinou iných prieskumov, ktoré dávali ND malý náskok. Prieskum agentúry DATA RC (publikovaný vo štvrtok) zistil, že ND má podporu 28,4 percenta voličov a stranu SYRIZA by volilo 25,6 percenta Grékov.

Voľby v Grécku, naplánované na 17. júna, sú považované za rozhodujúce v súvislosti s tým, či krajina zostane v eurozóne alebo nie. Atény boli nútené vypísať nové voľby po tom, ako po hlasovaní zo 6. mája nebola ani jedna strana schopná zostaviť vládu.
 

Vyberte región